Kategorier
Företagande

Se upp för en konkursansökan

Ingen vill lämna in en konkursansökan och vara ansvarig för att någons verksamhet går under. Men när skuldberget gått för långt och man måste ha tillbaka pengar har man inte alltid något val.

Du är snäll och givmild person. Det har du visat flera gånger om. Inte minst när du återigen lånat ut pengar till din vän så att hen kan fortsätta driva sitt företag. Du gillar din kompis verksamhet och vill gärna se den leva vidare. Men även du har förstås gränser. Du är på god väg att skjuta din egen ekonomi i sank för att du har lånat ut så mycket pengar. Nu har det gått väldigt lång tid och du har inte sett röken av någon återbetalning. I synnerhet inte med någon ränta. Det sista du vill är att ställa till det för din vän och hens företag, men du tvivlar på att du någonsin kommer att få se de där pengarna igen.

Konkursansökan är sista alternativet

Nu har ditt tålamod sinat. Det är dags att ansöka om konkurs. Som borgenär har du all rätt att skicka in en konkursansökan som innebär att de sista kronorna i din väns verksamhet ska skrapas ihop för att kunna betala tillbaka. Därefter är det slut på verksamheten i fråga. Det är en process du in i det sista hade önskat att slippa. Men i det här läget känns det inte som att du har ett val. Du måste verkligen ha tillbaka pengarna du lånat ut nu.