Framtidsbranscher – hitta rätt väg i livet

Är du i valet och kvalet kring vilken utbildning du ska välja och vilken bransch som du ska sikta in dig mot? Är du trött på ditt nuvarande jobb och vill byta inriktning? Idag finns det hur många möjligheter som helst att göra förändringar, byta karriär och både hitta lycka och kanske samtidigt få lite mer pengar i plånboken.

Ombyte förnöjer och att byta arbete kan innebär att rejält lyft. Både på det mentala planet och på det ekonomiska. Är du en av alla som pliktskyldigt går till ditt arbete, gör jobbet och sedan går hem utan att ha mött någon som helst utmaning och upplevt någon glädje? Då kan det vara dags att söka den utmaningen någon annanstans – inom en helt annan bransch om område. Vi tänkte här titta närmare på framtidsbranscher och vilka områden som spås bli heta om några år.

  1. IT. Ingen skräll direkt, men IT är fortfarande hett och kommer så att vara även långt in i framtiden. Här kommer allt från IT-arkitekter vidare till utvecklare och support att behövas. Krav? Ja, naturligtvis. Men i många fall så klarar man sig långt med god datorvana.
  2. Restaurang. Vi äter ute mer idag än förr och detta kommer säkerligen också att fortsätta i takt med att våra matinfluenser blivit så globala. Vi är nyfikna och villiga att testa nya smakupplevelser: det gör att fler restauranger kommer att öppnas. Ligger du bakom nästa satsning eller kan du tänka dig att servera maten som tillagas? Restaurangnäringen blir het!
  3. E-Handel. Fler väljer att handla saker, mat, sportgrejer och prylar via nätet och detta kommer att växa ännu mer i framtiden. Att sälja via nätet och ha en egen E-Handel är att ligga rätt i tiden.
  4. Säkerhet. Våra hem är vår borg. I Sverige har vi länge varit naiva gällande skydd och säkerhet. Idag ser man att fler och fler fokuserar på denna fråga och där man väljer att installera larm, säkerhetsdörrar och andra skyddande medel för att trygga det egna hemmet. Samtidigt så är säkerhet också stort i samhället: Vi har ett större behov av säkerhetsbolag som en följd av polisens bristande resurser. En het bransch som blir ännu hetare framöver.
  5. Vård och omsorg. Inom både vård och omsorg finns ett skriande behov av kompetens och kunskap. Vi blir äldre och det gör att behovet av personal inom äldreomsorgen redan nu är akut och att den kommer att bli ännu mer påtaglig i framtiden. Här kan du göra skillnad!
  6. Skolan. Barnen är vår framtid och skolan är själva navet i att forma bra, kunniga och kompetenta personer. Läraryrket gör skillnad och du kan vara med och forma kommande generationer. Lönerna är redan nu bra, men spås bli ännu bättre i framtiden. Efter några år där skolan hamnat i skuggan så har man nu återigen börjat inse vikten av utbildning och behovet av lärare. Det här är verkligen en framtidsbransch.
  7. Rekrytering: Företag skriker efter kompetens, men har svårt att dels hitta sådan och dels svårt att avsätta tiden för att hitta rätt personer på rätt plats. Rekrytering i professionell regi gör skillnad redan nu och mycket tyder på att detta är framtidens melodi. Genom att ta hjälp med professionell rekrytering så sparar företag både tid och pengar. Här finns det jobb!