Kategorier
Företagsskyltar

Krävs det alltid bygglov för skyltar?

Det krävs nästan alltid bygglov för att sätta upp skyltar på fasader. Men det finns några undantag och det kan vara svårt att hålla ordning på vad som gäller.

Plan- och bygglagen är inte så lätt att tolka för en vanlig människa. Den är lång och invecklad och inte helt lätt att förstå. De flesta vet dock om att det krävs bygglov för till exempel ändringar av fasader och för att sätta upp skyltar. Men som med alla regler finns det undantag.

Visste du till exempel att det inte krävs bygglov för skyltar som är mindre än en kvadratmeter eller tillfälliga skyltar som är mindre än två kvadratmeter? Det är dock en ganska liten skylt och om man vill ha skyltar som syns krävs det i regel bygglov för att sätta upp dem.

Många skyltar små blir till en stor pannå

Om du är lite listig kanske du nu har räknat ut att du kan sätta upp tio små skyltar på en fasad och på det sättet få ihop till en stor skylt som faktiskt syns. Den gubben kommer dock förmodligen inte att gå hem hos gubben, eller gumman, på kommunen.

Det kan kosta ganska mycket om man bryter mot lagen och sätter upp en skylt utan lov. Därför är det alltid smart att läsa på Boverkets hemsida innan du beställer en skylt – eller ett helt dussin – för att veta om du behöver söka bygglov. Dessutom kan företag som tillverkar skyltar ofta hjälpa till med rådgivning.